Snart får du mer diettpenger i utlandet enn i Norge
DYRERE I NORGE? Infotjenesters økonomirådigver Espen Øren stusser på at det nå blir mer utbetalt diettgodtgjørelse i utlandet enn i Norge.

Snart får du mer diettpenger i utlandet enn i Norge

Skattedirektoratet har nå bestemt at det bare blir skatt på diettgodtgjørelser ved reiser i Norge. - Ulogisk, mener Infotjenesters økonomirådgiver.

     

fredag 22. desember 2017 Knut Arild Vold

Skattedirektoratet har nå kunngjort hvilke diettsatser som kan utbetales trekkfritt i 2018. De som reiser i Norge kommer betydelig dårligere ut enn de som reiser i utlandet.

- Der er nå avgjort at de som bor på hotell i utlandet slipper den mye omtalte diettskatten, og dermed kommer langt bedre ut enn de som bor på hotell i Norge. Man kan jo spørre seg hvor logikken i det ligger, med tanke på det høye kostnadsnivået i Norge, sier Infotjenesters økonomirådgiver Espen Øren.

Varierer fra land til land

Statens satser brukes både i staten og det meste av privat sektor. Diettsatsen ved overnatting på hotell i Norge er 733 kroner i 2017. I utlandet varierer satsen fra land til land, og er satt med tanke på kostnadsnivået i det enkelte land. 

Forhandlingene om statens satser for 2018 fortsetter etter nyttår, fordi partene ikke klarte å bli enige i tide. Det betyr at det over nyttår vil komme nye diettsatser både for Norge og utlandet.

Mer diettpenger i Sudan enn i Norge

Skattedirektoratet har imidlertid avgjort at de som bor på hotell i Norge kan få inntil 569 kroner skattefritt neste år.

- I utlandet vil man fortsatt kunne utbetale statens satser for overnatting på hotell trekkfritt. Med dagens nivå vil dette for eksempel bety at man kan få kr 880 trekkfritt i Spania, kr 800 i Sudan men bare kr 569 i Norge, sier Øren.

Samme sats når man ikke bor på hotell

For de som ikke overnatter på hotell blir det samme trekkfrie diettsats i Norge og i utlandet.

- Den trekkfrie satsen for å bo på pensjonat reduseres fra kr 315 til kr 159, mens den trekkfrie satsen for overnatting på hybel, brakke eller privat bortfaller. Dette gjelder både i Norge og utlandet, sier Øren.

Også kutt i skattefri overtidsmat

Tidligere i høst ble det klart at det også blir kutt i hvor mye ansatte kan få i skattefri overtidsmat; et beløp som vanligvis økes i takt med prisstigningen.

- Myndighetene mener åpenbart at det er blitt billigere å kjøpe mat i Norge, mens kostnadsnivået er stabilt høyere i utlandet. Dette har de tidligere denne høsten også vist ved å redusere trekkfri overtidsmat fra kr 92 til kr 90, sier Øren.

 

På tide å digitalisere håndteringen av reiseregninger og utlegg?

Manuelle rutiner gjør det vanskelig å sikre at regler, satser og interne retningslinjer overholdes. 

Simployer Reise & utlegg på mobil og PC gjør levering av reiseregninger enkelt for den som reiser, tidsbesparende for den som godkjenner og smidig for den som behandler i lønnsavdelingen. Systemet beregner reiseruten, henter inn bompengesatsene og kan integreres mot kredittkort. Den som reiser kan ta bilde av kvitteringen og kaste den. 

Her kan du lese mer om Simployer reise & utlegg