Disse karantenereglene gjelder nå

De fleste som kommer til Norge fra røde områder må i karantene i 10 dager, men det finnes noen unntak.
onsdag 12. august 2020
Lesetid: 2 Minutter

Denne artikkelen er skrevet i august 2020, og det kan ha kommet endringer i etterkant. Hvis du jobber med HR anbefaler vi et abonnement på Faghjelp for HR - da vil vi holde deg oppdatert på regelendringer, og du kan drøfte problemstillinger med våre jurister. 

De gjeldende reglene for hvem som må i karantene finnes i Covid19-forskiften. Utgangspunktet er at alle som kommer til Norge etter å ha vært utenfor EU/EØS-området eller fra et av de røde områdene innenfor EU/EØS skal i karantene.

Det finnes imidlertid noen unntak, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa.

– I forskriften er det blant annet lagt inn et unntak for personer som bor i Sverige og jobber i Norge. Disse personene slipper å gå i karantene når de kommer til Norge for å utføre sitt arbeid her, selv om de bor i et område i Sverige som er definert som rødt.

Kan unngå karantene ved å teste for Covid 19

Personer som er bosatt i og ankommer fra Schengen- og EØS-områdene til Norge for å utføre arbeid eller oppdrag, kan unntas fra karanteneplikt etter ved negative tester på Covid 19.

 - Det kreves her to tester etter ankomst til Norge med minimum 48 timers mellomrom. Den andre testen kan tidligst tas fem dager etter ankomst og senest åtte dager etter ankomst. Frem til første negative test foreligger, skal personen ha karanteneplikt, men dersom første test er negativ, kan personen arbeide i Norge uten hinder av karanteneplikt, sier Gauslaa.

Denne plikten til å teste for å kunne unngå karantene gjelder også for helsepersonell fra Sverige som også jobber i det svenske helsevesenet.

Flere spesialtilfeller

I tillegg er det noen spesialtilfeller som er omtalt i forskriften.

– Forskriften har blant annet egne regler for de som reiser gjennom et område med karanteneplikt på vei fra et område uten karanteneplikt. Her stilles det for eksempel krav til at den reisende ikke overnatter i området og oppfyller krav til avstand og god smittehygiene under reisen.

Det er også laget unntak for karanteneplikt for personer med spesielt viktige jobber, de som gjør strengt nødvendig vedlikeholdsarbeid på hytta i Sverige uten å besøke butikker eller ha nærkontakt med andre, de som har samvær med barn med delt bosted og de som har fått påvist at de har hatt koronasykdommen i løpet av de siste seks månedene, for å nevne noen.

Ingen kontakt med andre

I forskriften beskrives også hva som menes med karantene.

– En person i karantene skal oppholde seg i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted. Personen kan bare oppholde seg utenfor hjemmet eller oppholdsstedet hvis nærkontakt med andre enn de personene som vedkommende bor sammen med, unngås, heter det i forskriften.

 

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: