Ny avklaring om kjøregodtgjørelse

To måneder før jul kom det enda en avklaring rundt statens satser for 2018. Nå er det klart at arbeidstakerne fortsatt skal få ekstra penger hvis de fyller opp bilen på jobbreise.
onsdag 24. oktober 2018
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Som Infotjenester skrev i sommer, har det de siste månedene vært forvirring rundt hvordan arbeidstakere skal godtgjøres hvis de har med seg passasjerer i bilen på en jobbreise som godtgjøres etter statens satser.

Inntil statens særavtale for 2018 ble offentliggjort svært forsinket i slutten av juni, har det vært slik at arbeidstakere som har med seg passasjerer i bilen godtgjøres med 1 krone pr. kilometer pr. passasjer. Altså mer penger dess flere passasjerer.

- I særavtalen som ble lagt frem før sommeren sto det imidlertid bare at det skulle gis 1 krone pr. kilometer uavhengig av hvor mange passasjerer som tas med i bilen. Vi stusset på at dette skjedde uten at noen av partene hadde krevd det, og uten at det var drøftet, sier Infotjenesters økonomirådgiver Espen Øren.

Skal ha 1 krone pr. passasjer

Infotjenesters rådgivere la derfor til grunn at endringen skyldtes en feil i avtaleteksten. Difi hevdet imidlertid at endringen var reell, og det var derfor vanskelig for de mange norske arbeidsgivere som følger avtalen å vite hvordan passasjertillegget skulle håndteres.

- Nå er kommentarene til statens særavtale publisert, og der blir det bekreftet at det fortsatt skal gis 1 krone pr. passasjer pr. kilometer, slik det har vært tidligere. Tillegget på 1 krone er i sin helhet trekkfritt, opplyser Øren.

Skaper problemer

Selv om beløpene som betales i passasjertillegg i seg selv ikke nødvendigvis er så store, mener Øren at det er uheldig at arbeidsgivere over lang tid ikke med sikkerhet kan vite hvordan reiseregningene skal føres korrekt.

- Slik forvirring, som vi har hatt mye av i det siste, gjør det komplisert for de mange arbeidsgiverne som følger statens særavtaler å gjøre jobben sin. Det føres rundt 8 millioner reiseregninger hvert år, og ca. 90 prosent av arbeidsgiverne i privat sektor legger statens satser til grunn. Det sier seg selv at slik forvirring og det ekstraarbeidet som følger med blir dyrt for arbeidslivet, sier Øren. 

 


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: