NAV forenkler søknad om foreldrepenger
FORENKLING: Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm sier NAV nå forenkler søknaden om foreldrepenger.

NAV forenkler søknad om foreldrepenger

Fra 1. mars endrer NAV praksisen for søknad om foreldrepenger, og forenkler kravet til dokumentasjon.

     

NAV har endret praksis, og lar nå gravide arbeidstakere søke foreldrepenger så tidlig som i uke 22. Frem til 1. mars var grensen for å søke foreldrepenger uke 26.

Samtidig droppes kravet om at gravide som er i arbeid må levere terminbekreftelse.

- At kvinner i arbeidsforhold nå ikke lenger trenger å levere terminbekreftelse, er et ledd i en forenkling av søknadsprosessen, sier Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm.

Kvinner som ikke er i jobb må fortsatt levere terminbekreftelse, men kan nå altså etterspørre denne allerede i uke 22.

Arbeidsgiver kan søke 4 uker før

Arbeidsgiver kan imidlertid ikke sende inntektsopplysningsskjema og eventuelt søke refusjon tidligere enn 4 uker før termin.

- Etter de nye beregningsreglene for foreldrepenger fra 2019 skal inntekten de tre siste månedene før stønadstidspunktet legges til grunn. Det betyr at det er lurt å vente med å sende inntektsopplysninger til beløpene som skal innrapporteres er klare, slik at du slipper å gjøre det flere ganger, sier Brostrøm.

Rettighetene utvides ved dødfødsel

NAV opplyser samtidig til Infotjenester at endring av praksis fra 1. mars 2019 medfører at en dødfødsel som skjer i 22. svangerskapsuke eller senere kan gi rett til foreldrepenger eller engangsstønad.

- Hvis den gravide har opparbeidet rett til foreldrepenger, har hun ved dødfødsel i 22. svangerskapsuke eller senere rett til foreldrepenger i 30 dager. Hvis hun ikke har rett til foreldrepenger, kan hun søke om engangsstønad. Tidligere gjaldt disse rettighetene fra 26. svangerskapsuke, heter det i informasjonen fra NAV.

Dersom barnet er levende født før 22. svangerskapsuke, regnes dette som fødsel selv om barnet dør kort tid etter fødselen, og gir rett til foreldrepenger eller engangsstønad. Dødfødsel før 22. svangerskapsuke gir ikke rett til foreldrepenger eller engangsstønad.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev minst hver 14. dag, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkårLast ned gratis plansje: Oppfølging av sykefravær