Lønn for å reise til jobben

En ny EU-dom gir arbeidstakere uten fast arbeidssted rett til lønn for tiden de bruker på å reise til første arbeidssted og hjem fra det siste. Det kan få betydning også for norske arbeidstakere.
mandag 21. september 2015
Lesetid: 2 Minutter

EU-domstolen ga nylig arbeidstakerne i et spansk firma som reiser rundt og installerer sikkerhetssystemer rett i at reisetid hjemmefra og til første kunde, samt reisetid fra siste kunde og hjem, er arbeidstid.

Arbeidstakerne hadde tidligere hatt oppmøte ved et «regionkontor» og reisetiden fra dette kontoret til første kunde og tilbake igjen fra siste kunde hadde da blitt behandlet som arbeidstid. Arbeidsgiver hadde fjernet regionkontorene og arbeidstakerne måtte etter dette reise direkte hjemmefra og ut til kunde.

Kan få betydning i Norge

Infotjenesters arbeidsrettsjurist Hans Gjermund Gauslaa sier dommen kan få betydning i Norge, uten at det er behov for å gjøre noen lovendring.

- Dommen blir et moment ved fortolkning av arbeidsmiljølovens § 10-1, som sier at arbeidstid er «den tid arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver». I dag er det mange norske virksomheter som ikke regner slik reisetid som arbeidstid. Noen tariffavtaler har regulert dette og sier for eksempel at reisetid til første kunde og hjem fra siste kunde, som overstiger 20-30 minutter, skal regnes som arbeidstid. Inntil 20-30 minutter i hver ende er da ikke arbeidstid, sier Gauslaa.

- Ulovlig å ikke betale lønn

Lederen for LO sin juridiske avdeling, Atle S. Johansen, sier i et intervju med Dagens Næringsliv at det nå vil være ulovlig ikke å regne reisetiden til første oppdragssted og tilbake fra siste oppdragssted i arbeidstiden.

Infotjenesters arbeidsrettsjurist mener det nå vil være opp til norske arbeidstakere å prøve dette for retten.

- For tilfeller som er like det spanske er det nå avklart at reisen til første og hjem fra siste arbeidssted skal regnes som arbeidstid. Samtidig er det mye som ikke er avklart i denne dommen, som hvordan dette vil slå ut for arbeidstakere som må innom et fast oppmøtested på vei til og fra jobb for å sjekke ut utstyr. Ved uenighet kan arbeidstaker gå til sak mot arbeidsgiver og kreve at reisetid skal regnes som arbeidstid, sier Gauslaa.

Vil trolig bli tariffsak

Hans Gjermund Gauslaa sier dette også vil kunne bli et tema i kommende tarifforhandlinger.

- Reise til og fra første oppdragssted kan nok også bli et tema i neste tarifforhandling for yrkesgruppene vi her snakker om. Arbeidsgiverforeningene bør i første runde vurdere denne dommen og gi en anbefaling til sine medlemmer om hvordan de skal forholde seg til avgjørelsen, råder Gauslaa.

Kan bli politisk sak

Den spanske dommen har vakt oppsikt flere steder i EU, og kan få et politisk etterspill.

Det konservative partiet og arbeidsgiverorganisasjoner i Storbritannia krever nå ifølge Dagens Næringsliv at dette er en sak som må tas opp ved reforhandling av britenes EU-tilknytning.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: