Hver fjerde kontrollerte virksomhet mangler oversikt

Hver fjerde kontrollerte virksomhet mangler oversikt over risiko for arbeidstakere, samfunn og miljø. - Etableringen av en HMS-håndbok kan være løsningen for virksomheter som sliter med å holde nok fokus på HMS-arbeidet, sier Fagsjef Hans Gjermund Gauslaa hos Infotjenester.
mandag 24. oktober 2011
Lesetid: 2 Minutter

At så mange slurver med sikkerheten kommer fram etter en felles tilsynsaksjon gjennomført av Klif, Strålevernet, DSB og Arbeidstilsynet i nær 800 virksomheter.

Gir veiledning
- Undersøkelsen setter fingeren på at mange små- og mellomstore bedrifter ikke tar HMS-arbeidet på alvor. Ofte er de nok klar over problemområdene, men er ikke flinke nok til å ha skriftlige rutiner og annen dokumentasjon for dette. De er nok heller ikke dyktige nok til å formidle eventuelle interne retningslinjer ut til for eksempel Arbeidstilsynet når de spør i en undersøkelse som denne, sier Gauslaa. Han legger til at gjennom arbeidet med å etablere en HMS-håndbok vil bedriften rette fokus mot oppgaver som kan være risikofylte og skaffe seg dokumentasjon for de prosedyrer og rutiner som gjelder i bedriften. Les mer om HMS-håndbok her.

Må ha oversikt
- Det er alvorlig når virksomhetene ikke har oversikt over hva som kan utgjøre en fare på arbeidsplassen. For å iverksette gode tiltak og redusere risikoen for arbeidstakerne, samfunnet og miljøet, er det helt nødvendig å ha oversikt over hvilke farer som faktisk finnes, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet på vegne av alle tilsynsmyndighetene som har medvirket i aksjonen.

De viktigste funnene:
- Hver fjerde virksomhet har ikke kartlagt, og mangler derfor oversikt over hva som kan utgjøre en risiko for arbeidstakerne sine, samfunnet og miljøet.
- Hver tredje virksomhet har ikke iverksatt tiltak for å hindre at farlige situasjoner oppstår, og mangler rutiner for å rette opp og begrense skaden dersom kritiske hendelser skjer.
- Det er de største virksomhetene som jobber best med å forebygge farer og skader. Det er særlig små og mellomstore bedrifter som mangler oversikt og tiltak for å forebygge og håndtere farer og potensielle problemer.
- Bygg- og anleggsvirksomhet, overnattings- og serveringsvirksomhet og kultur, underholdning og fritidsaktiviteter er de bransjene med størst forbedringspotensial.

Øke sikkerheten
- Å kartlegge risiko er viktig for å forebygge ulykker og å hindre helse- og miljøskader. Risikovurdering kan gjøres enkelt, og det skal også gjøres i små virksomheter. Enkelt sagt handler det om å se på hva som kan gå galt, og hva du kan gjøre for å hindre at det skjer, sier Finboe Svendsen.
Det er krav om at alle virksomheter skal jobbe systematisk for å kartlegge risiko og om nødvendig gjennomføre tiltak for å redusere denne til et akseptabelt nivå. Risiko defineres som den fare som uønskede hendelser representerer for mennesker, miljø og materielle verdier.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: