Har du innleid eller utenlandsk arbeidskraft? Vær forberedt på kontroll

Det holder ikke at du mener at du har alt i orden. Du må kunne dokumentere det også.
mandag 21. mai 2012
Lesetid: 2 Minutter

En av Arbeidstilsynets hovedoppgaver er å forebygge sosial dumping. Og et av hovedvirkemidlene for å nå det målet, er tilsyn.

Dersom din bedrift har innleid eller utenlandsk arbeidskraft, må du derfor være forberedt på at Arbeidstilsynet kan komme på døren for å se på praksisen din med lupe.

Flere kontroller i utsatte bransjer

De siste årene har Arbeidstilsynet brukt stadig mer ressurser for å sikre at utenlandske arbeidstakere har lovlig arbeidsmiljø, lønns- og arbeidsvilkår i Norge.

- Det er Arbeidstilsynets erfaring at arbeidsinnvandrere og utenlandske arbeidstakere utsettes for ulovlige arbeidsforhold i Norge. For å hindre sosial dumping, har vi et høyt tilsynsvolum, skriver Arbeidstilsynet i sin rapport for 2011.

Første halvår i fjor gjennomførte de mer enn 1550 tilsyn. Det betyr at de slår til mot minst 11 bedrifter i Norge hver eneste dag mellom mandag og fredag. I første halvår 2011 endte to tredjedeler av disse tilsynene med en eller annen form for reaksjon.

Og i 2012 blir det enda flere kontroller. Arbeidstilsynet har nemlig fått en ekstrabevilgning på 10 millioner kroner til nettopp kontrollarbeid.

I tillegg til renhold, helse, bygg/anlegg/verft og sesongarbeidere, kan hotellnæringen vente seg ekstra mye kontroller i nærmeste fremtid, lover arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Dagbladet har i vår avdekket en rekke brudd på arbeidsmiljøloven for utenlandske arbeidstakere som blir leid inn som renholdere i hotellbransjen. I et intervju med avisen sier Bjurstrøm følgende:

- Dårlige arbeidsforhold blant hotellansatte er noe jeg og regjeringen har vært opptatt av lenge. Arbeidstilsynet har siden 2010 utført 2100 tilsyn hos hotellnæringen, og funnet store avvik, sier Bjurstrøm.

HMS-håndbok hjelper deg ved tilsyn

En ny strategiplan hos tilsynet skal prioritere hotellnæringen spesielt, men Bjurstrøm oppfordrer allerede nå hotellnæringen til å se nærmere på arbeidsforholdene til arbeidskraften de leier inn fra renholdsbyråer.

- Hotellene må ta sitt ansvaret fullt ut og gå tilstrekkelig inn i forholdene. De kan ikke ha en naiv holdning til virksomhetene som leverer disse tjenestene. De må ta det alvorlig, sier hun.

Hvis Arbeidstilsynet banker på døren, så lønner deg seg å ha noe som dokumenterer at alt er i orden. Det holder ikke at du mener at du har det i orden, hvis du ikke kan dokumentere det.
Med en HMS-håndbok med et avviksystem sikrer du at virksomheten din får jobbet systematisk med HMS i tråd med både deres interne målsettinger og ikke minst de offentlige kravene. Sammen med dokumentasjon som f.eks timelister, arbeidskontrakter og lønnsutbetalinger vil du med en HMS-håndbok kunne dokumentere overfor Arbeidstilsynet at du har alt på det rene.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: