Halvparten feilet i stor HMS-kontroll

For første gang har myndighetene sjekket hvordan nabobedrifter samarbeider om risikovurdering i en stor tilsynsaksjon. Under halvparten har gjort de nødvendige vurderingene i forhold til kravet om samordning av internkontroll.
mandag 6. juni 2016
Lesetid: 1 Minutt

Arbeidstilsynet, Miljødirektoratet, Næringslivets sikkerhetsorganisasjon og DSB har den siste tiden gjennomført 300 tilsyn hos virksomheter som ligger i nærheten av hverandre på et avgrenset område, som i industriparker og kjøpesenter.

Et av målene har vært å finne ut om virksomhetene kjenner til sin plikt til å samordne HMS-arbeidet, slik det stilles krav om i Internkontrollforskriftens paragraf 6, sier prosjektleder for tilsynsaksjonen, sjefingeniør Tom Ivar Hansen i DSB.

Under halvparten hadde kunnskap

Hansen sier rapporten etter tilsynsaksjonen ikke er ferdigstilt, og at det er for tidlig å komme med de endelige konklusjoner. Tallene viser imidlertid at rundt halvparten hadde gjort de nødvendige risikovurderingene.

- 40 prosent av de kontrollerte virksomhetene hadde hatt hendelser i egen virksomhet som kunne ha hatt konsekvenser for andre virksomheter, mens 50 prosent har hatt kunnskap om hendelser hos andre virksomheter som kunne hatt betydning for egen virksomhet, sier Hansen.

Han sier virksomhetenes plikt til samordning er todelt.

- Det første vi ser på er hvorvidt det er gjennomført en risikovurdering som også omfatter bedrifter i nærområdet. Etter at risikovurderingen er gjort, må det vurderes om det er behov for å samordne tiltak. I noen tilfeller kan det være fremsatt gode argumenter for at en samordning ikke er nødvendig, sier Tom Ivar Hansen.

Har lært mye

Prosjektlederen for tilsynsaksjonen ønsker ikke å si hvor mange avvik som er registrert i forbindelse med aksjonen, men sier at de nå sitter på mye informasjon og lærdom.

- Der det ble funnet brudd på internkontrollforskriften er det opprettet avvikssak på dette. Bedrifter som ikke har vurdert om det er behov for samordning med nabovirksomhetene har fått pålegg om å gjøre en slik vurdering. Det må avtales med nærliggende virksomheter hvem det er naturlig leder en slik samordning. Hvis man ikke blir enige, kan myndighetene tilordne dette ansvaret til en bedrift, sier Hansen.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: