Forventer flere rettssaker etter aldersgrensedom

Skal du tvinges ut av arbeidslivet fordi du har nådd en aldersgrense? Nei, sier Høyesterett i fersk dom.
søndag 4. mars 2012
Lesetid: 3 Minutter

Forrige uke kom Høyesterett med en dom der ti helikopterpiloter fikk medhold i at arbeidsgiveren CHC Helikopterservice ikke hadde rett til å si dem opp fordi de fylte 60 år.

Pilotene fløy i Nordsjøen og selskapet har en tariffestet aldersgrense på 60 år. Men myndighetenes grense for å kunne fly er 65 år. Pilotene tapte saken sin både i tingretten og i lagmannsretten, men Høyesterett snudde opp ned på konklusjonen - med støtte fra en lignende sak om Lufthansa-piloter i EU-domstolen.

Uavklart område

Denne dommen er med på å befeste inntrykket av at aldersgrenser er et uavklart rettsområde der vi må forvente flere rettssaker i årene som kommer.

Helikoptersaken er det første tilfellet i norgeshistorien der vår øverste domstol har grepet inn overfor tariffavtalte aldersgrenser mellom partene i norsk arbeidsliv. Og helikopterbransjen er langt i fra de eneste norske arbeidstakerne som har særegne tariffavtaler med aldersgrenser som ikke bare regulerer når man kan gå av med pensjon, men også når man må slutte i jobben sin.

Se bare på denne listen Aftenposten har satt opp:

- Sykepleiere og hjelpepleiere, 65 år
- Forsvaret (flere stillinger), 60 år
- Brannvesenet (konstabel 60 år, brannmester 65 år)
- Fengselsvesenet (fengselsbetjent 63 år)
- Politiet (flere typer politibetjenter 60 år, politiembetsmenn 70 år)
- Redningstjenesten (redningsleder 63 år, redningsinspektør 65 år)
- Dykkerinstruktør, 60 år
- Statsmeteorolog, 65 år
- Fysioterapeut, 65 år
- Ballettdansere, 41 år

Infotjenester har hentet ut tall for disse arbeidsgruppene i sysselsatte-registeret til SSB. Det viser at det er cirka 200.000 norske arbeidstakere som er omsluttet av en slik aldersgrense.

Hvilken regel gjelder for alle?

Hva sier så arbeidsmiljøloven om aldersgrenser? Når en ansatt fyller 70 år, opphører oppsigelsesvernet. Det innebærer at en arbeidsgiver kan si opp en ansatt uten saklig grunn. Bestemmelsen innebærer altså ingen plikt til at en 70-åring må fratre sin stilling, men etter fylte 70 år er det fullt og helt opp til arbeidsgiver.

Etter Gjensidige-dommen i fjor sommer, der en ansatt saksøkte bedriften fordi hun ønsket å fortsette etter fylte 67 år, må vi kunne legge til grunn at private bedrifter kan kreve avgang ved fylte 67 år. Forutsetningen for dette er at aldersgrensen bygger på en arbeidsavtale, tariffavtale, pensjonsavtale eller lang konsekvent praksis, og at den er knyttet til tjenestepensjonsavtale.

Fagforeninger åpner for å diskutere reglene

Arbeidstakernes representanter forsvarer i Aftenposten i dag sine ordninger, men innrømmer at den forlengede levealderen og eldrebølgen kan føre til nye diskusjoner.

- Vi har også medlemmer som fortsatt har arbeidsevne og –lyst når aldersgrensen nærmer seg. For dem er rigide regler ikke så gunstig. Samtidig er det mange som har et tøft yrkesliv med nattevakter og utrykninger bak seg som på slutten nærmest teller dagene til siste arbeidsdag, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til avisen.

- I Fagforbundet kan vi være åpne for å diskutere hvor stivbente reglene for aldersgrenser skal være. For oss er det viktig å bevare retten til å gå av litt tidligere for blant annet slitne hjelpepleiere, men plikten til å gå av er et annet spørsmål, sier Jan Helge Gulbrandsen i Fagforbundets ledelse, til Aftenposten.

Viktig å ha en plan

For norske arbeidsgivere er det viktig å ha en klar seniorpolitikk.

Ledere må vurdere arbeidsstokken frem i tid. De må skaffe seg oversikt og etablere en klar personalpolitikk overfor seniorer i virksomheten. Dermed blir ansatte klar over hva som skjer når det nærmer seg at man skal ta valgene om pensjon. Vil man redusere arbeidstiden, ta ut full alderspensjon eller stå helt ut og i noen tilfeller kanskje etter 70 år? Hvordan stiller bedriften seg til når den ansatte kommer med slike forespørsler? Dette må bedrifter ha et godt svar på for å gjøre overgangen så enkel som mulig både for de ansatte og virksomheten.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: