Hjemme fra jobben med forkjølelse?
HVOR SYK ER FOR SYK? Infotjenesters rådgiver Berit Stokstad minner om at alle arbeidstakere har plikt til å oppgi funksjonsevnen til arbeidsgiver når de blir syke.

Hjemme fra jobben med forkjølelse?

Hvor syk må du egentlig være for å bli hjemme fra jobben? Arbeidstakers plikt til å oppgi funksjonsevne og arbeidsgivers plikt til å tilrettelegge gjelder også ved forkjølelse.

     

Mange sliter i disse dager med forkjølelse, hosting og ubehag. Det kan være ubehagelig, det kan være fare for å smitte andre, men er det grunn nok til å være hjemme fra jobben?

Må si hva du kan gjøre

I et intervju med NRK presiserer Infotjenesters trygderettsrådgiver Berit Stokstad at arbeidstakers plikt til å oppgi funksjonsevne gjelder uansett diagnose.

- Når du er syk og skal være borte fra jobb ringer du til arbeidsgiver og sier at du er syk. I tillegg har du plikt til å informere om funksjonsevnen. Du trenger ikke å si at du er forkjølet, som er diagnosen, men du må gi beskjed om hva du er i stand til å gjøre og hva du ikke kan gjøre. Det er fordi arbeidsgiver har en plikt til å tilrettelegge for at du skal kunne jobbe så mye som mulig, sier Stokstad.

Hvorvidt du kan gå på jobb med forkjølelsen, vil være avhengig av hva du jobber med.

- Med en forkjølelse er det stort sett uproblematisk å gå på en vanlig kontorjobb, så lenge du ikke har høy feber eller det er andre alvorlige problemer i tillegg. Men jobber du med alvorlig syke pasienter eller med mat, så vil en forkjølelse kunne tilsi at du bør bli hjemme. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle, både av deg og av arbeidsgiveren, understreker Stokstad.

Liten kjennskap

Ikke alle bedrifter kjenner til folketrygdlovens paragraf 8-8, som sier at arbeidstaker har plikt til å oppgi funksjonsevnen ved sykdom.

- Hvor godt man kjenner til bestemmelsen er veldig forskjellig. Min erfaring er at de arbeidsgiverne som kjenner bestemmelsen bruker den bra. Veldig mange store bedrifter med gode oppfølgingsrutiner har dette i sine prosedyrer. Samtidig ser vi i Infotjenester at det er mange arbeidsgivere, også store bedrifter, som ikke har hørt om bestemmelsen i det hele tatt, sier Stokstad.

Kan nekte – men uten lønn

Berit Stokstad sier arbeidstaker kan nekte å oppgi funksjonsevnen, men at det får konsekvenser for sykepengeutbetalingen.

- Lovbestemmelsen er helt tydelig på at retten til sykepenger er knyttet til at arbeidstaker opplyser om funksjonsevnen. I tillegg er det viktig å være klar over at arbeidstaker har plikt til å teste ut funksjonsevnen, dersom arbeidsgiver mener de kan tilrettelegge for deg, sier Stokstad.

Hun mener det er uheldig for alle parter når bestemmelsen ikke blir brukt.

- Ikke bare fordi man ønsker å få ned det høye norske sykefraværet, men også fordi det er bedre for arbeidstaker å være på jobben enn å være hjemme, så fremt man klarer det.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev minst hver 14. dag, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår