Fikk sparken etter Facebook-samtale

To arbeidstakere i Sverige har anmeldt arbeidsgiveren sin etter at de fikk sparken.
onsdag 16. mai 2012
Lesetid: 2 Minutter

Begge to jobbet med support på et callsenter i bedriften, som ligger i Nord-Sverige. Men da de ytret seg kritiske til arbeidsgiver i et kommentarfelt på Facebook, fikk de beskjed om å rydde pulten.
De to arbeidstakerne kommenterte et innlegg fra en kollega, som en begrenset krets med venner og venners venner kunne se.

Siterte rockemusiker

En av de to sparkede skal ha sitert rockemusikeren Yngvie Malmsteen og skrevet «Unleash the fucking fury». Selv hevder han å ha villet uttrykke støtte til sin kollega, slik at vedkommende ville tørre å ta opp at han ble behandlet urettferdig av arbeidsgiveren sin.

Den andre sparkede arbeidstakeren fulgte opp med å skrive «As long as you shoot the fuckers and not the fuckees».

Arbeidsgiveren ble gjort kjent med kommentarene på Facebook samme dag og reagerte med å si opp begge to fordi flere personer i bedriften følte seg truet av innholdet.

Ifølge fagforeningen Unionen måtte de forlate arbeidsplassen etter en samtale på om lag 15 minutter med administrerende direktør.

De to sparkede anmeldte saken til politiet, men de henla etterforskningen da de ikke kunne se at noe kriminelt hadde skjedd. Nå har i stedet fagforeningen Unionen stevnet bedriften for arbeidsdomstolen fordi de mener at arbeidstakerne har blitt oppsagt uten saklig grunn.

Mange saker løses kun ved samtale

Infotjenester opplever stadig oftere å bli kontaktet av arbeidsgivere som har lignende problemstillinger. Men hva skal du gjøre i tilfeller der ansatte oppfører seg uheldig i sosiale medier?

Vi anbefaler å ta et møte med arbeidstakeren og få til en dialog med vedkommende om den informasjonen man har fått. På grunnlag av denne dialogen må arbeidsgiver vurdere hvilke reaksjoner som skal gis.

I mange tilfeller vil saken kunne løses bare ved at partene setter seg ned og snakker sammen.

Men ved mer alvorlige forhold kan det være riktig å la vedkommende få en skriftlig advarsel eller vurdere å starte en oppsigelsessak. Dersom arbeidsgiver ønsker å avslutte arbeidsforholdet, vil vi ofte råde dem til å få grunnlaget for oppsigelse vurdert av advokat.

Innfør retningslinjer i din bedrift

Til tross for de bekymringene som mange virksomheter har, er det forbausende få som faktisk har tatt aktivt stilling til hvordan virksomheten som sådan skal håndtere ansattes bruk av sosiale medier. Konkrete retningslinjer innenfor dette området er det få som har.

Mitt råd er klart: Få dette på plass så fort som mulig. ALLE er tjent med at det finnes felles retningslinjer slik at både den ansatte og leder vet hva de skal forholde seg til.

I slike retningslinjer bør det klart fremgå om det er lov å bruke Facebook og andre sosiale medier i arbeidstiden. Dersom det åpnes for dette, bør det også fremgå hva som er akseptabel bruk i arbeidstiden og de kan gjerne minne arbeidstakerne om at de må være varsomme med hvilke opplysninger de legger ut om bedriften, kollegaer og kunder.

Ved å etablere slike kjøreregler, blir det også lettere å ta tak i eventuelle tiltak. Dersom du har eller går til anskaffelse av en elektronisk personalhåndbok, vil det være et godt egnet sted å kommunisere ut slike retningslinjer.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: