Er sjefen din gnien?

Sjekk hva andre ledere bruker på julegaver til sine ansatte.
fredag 16. desember 2011
Lesetid: 2 Minutter

Med bare dager igjen til julaften er det også høytid for gaver fra arbeidsgiver til ansatte. Skattereglene i Norge åpner for at arbeidsgivere kan gi en gave på inntil 1000 kroner til sine ansatte uten at det blir regnet som lønn og skattlagt.
En undersøkelse Infotjenester har fått utført blant 600 norske ledere i privat sektor, tyder på at det er mange sjefer som åpner lommeboka nå rett før julehøytiden.

Mest gavmilde i Nordland

Over 80 prosent av de spurte oppgir at de gir julegave til sine ansatte og 1 av 3 slår fast at de bruker mellom 500 kroner og 1000 kroner på julegaver.

I Nordland er sjefene mest ivrige på å gi gaver til sine ansatte. Her velger hele 97 prosent av de spurte å gi gaver. Mens de dyreste gavene er det sjefene i Sogn og Fjordane som står for, der oppgir 55 prosent av de spurte at det bruker mellom 500 og 1000 kroner på gaver til sine ansatte. De mest gniene sjefene finner vi i Oppland og Troms. Der velger 1 av 3 å ikke gi gaver til sine ansatte og bare 19 prosent gir julegaver til en verdi på mellom 500 og 1000 kroner. Se tabell over de mest gavmilde fylkene nederst i saken.

Men hva skjer med ansatte som får gaver utover den skattefrie grensen på 1000 kroner?

- De må betale skatt, men kun av det beløpet som går utover grensen på 1000 kroner, sier lønnsrådgiver Johnny Nymark i Infotjenester.

Han påpeker at grensen på 1000 kroner i gaver til de ansatte gjelder for hele året. Hvis arbeidsgiver ga en gave til alle sine ansatte til en verdi av 500 kroner før sommeren, så kan man bare få en gave på maksimalt 500 kroner til jul ? før skatten slår inn.

- Det er også viktig å påpeke at gaven må være en gjenstand eller en ytelse annet enn et pengebeløp. Gavekort er tillatt, men ikke hvis det lar seg veksle inn i penger, da regnes det som lønn og skattes på vanlig måte, sier Nymark.

Andel bedrifter som gir julegaver til sine ansatte per fylke:
Nordland, 97 prosent
Sør-Trøndelag, 94 prosent
Hedmark 90 prosent
Aust-Agder, 89 prosent
Buskerud, 89 prosent
Rogaland, 87 prosent
Vest-Agder, 87 prosent
Vestfold, 86 prosent
Telemark 85 prosent
Møre og Romsdal, 85 prosent
Sogn og Fjordane, 82 prosent
Oslo, 80 prosent
Østfold, 79 prosent
Hordaland, 79 prosent
Finnmark, 78 prosent
Akershus, 77 prosent
Nord-Trøndelag, 76 prosent
Troms, 71 prosent
Oppland, 67 prosent


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: