Barnehagestreik er ikke fraværsgrunn

Selv om barnehagen er stengt, har foreldre ikke krav på fri eller omsorgspenger.

     

torsdag 27. mai 2010

Småbarnsforeldre som blir rammet av barnehagestreiken kan ikke automatisk ta seg fri, skriver NRK.

Ugyldig fravær

En rekke barnehager og skoler er omfattet av streik, og det er hard kamp om barnepassere.

- En barnehagestreik er ikke en fraværsgrunn som er regulert i henhold til gjeldende regler og avtaler, sier Svein Oppegaard, arbeidslivsdirektør i NHO.

- For å få omsorgspenger etter folketrygdloven § 9-5 må det ligge sykdom hos barn eller barnepasser som grunnlag for omsorgspenger. Streik er ikke sykdom, og det vil på dette grunnlag ikke foreligge rett til omsorgspenger når barnehagen stenger, utdyper rådgiver Jørgen Brostrøm hos Infotjenester.

Gode løsninger

Man kan ikke forlange fri, selv om poden må klare seg alene hjemme.

- Det er ingen lovregulert rett til fri. Her må partene eventuelt avtale løsninger, sier rådgiver Hans Gjermund Gauslaa hos Infotjenester.

Han nevner disse fire løsningene som eksempler:
• Avspasering
• Permisjon - med eller uten lønn
• Uttak av ferie
• Hjemmekontor

- Noen bedrifter vil nok bli rammet hardere enn andre, men erfaringer fra tidligere streiker er at man klarer å finne gode løsninger hos den enkelte arbeidsgiver, sier NHO-direktør Oppegaard til NRK.

Mer informasjon om regelverket rundt streik?

Jobber du med HR/lønn eller er leder, så finner du mye nyttig informasjon om regelverket for streik og lockout i det nettbaserte oppslagsverket Faghjelp. Fyll ut skjemaet nedenfor, så får du gratis tilgang i 3 dager, og vi sender deg en e-post med linker til relevante ressurser.

 Gratis e-bok: Slik velger du riktig personalhåndbok